Welkom bij De Pijnjournalist! Het taboedoorbrekende platform over pijn en mental health.


Pijn is een lastig te duiden begrip. Lang werd gedacht dat pijn te verklaren moest zijn, dat er altijd een biologische oorzaak aan ten grondslag lag. Inmiddels weten we dat dit niet zo is. De wetenschap is glashelder over onze gezondheid: geest en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch beschikt nog lang niet iedereen over deze kennis - zelfs niet in de medische wereld.


De Pijnjournalist neemt je mee in de wereld van pijn, samen met haar expertteam. Door middel van research, een genuanceerde houding en de nodige humor probeert ze pijn te duiden. Zij is er namelijk van overtuigd dat er een hele hoop is wat we nog niet weten en dat we als mens, door in de materie te duiken, meer begrip krijgen voor onze eigen pijnklachten en die van onze naasten. Uiteindelijk is pijn er namelijk niet om (direct) te bestrijden, maar wil het ons vaak iets vertellen over onze fysieke en/of mentale gezondheid.




Ontstaan


De Pijnjournalist is in 2021 opgericht door Elysa van der Ven. Als journalist en ervaringsdeskundige weet zij veel over pijn, gezondheid en psychologie. De Pijnjournalist begon als een Instagram-account maar groeide snel uit tot een volwaardig platform voor iedereen die meer wil weten over mentale en/of fysieke pijn. Door allerlei soorten content aan te bieden (waaronder feiten, cijfers en interviews met zowel medische experts als mensen die pijn hebben), hoopt De Pijnjournalist jou te ondersteunen in je reis naar herstel.


Expertteam

Inmiddels beschikt De Pijnjournalist over een expertteam: mensen die expert zijn in hun eigen vakgebied. Onderdeel hiervan zijn Ashley Bloem (psycholoog met een specialisatie in trauma) en dr. Anne van Gils (arts & psychotherapeut). Experts ondergaan vooraf een screening waarbij gelet wordt op taalvaardigheden, communicatieve vaardigheden en natuurlijk ervaring in en kennis over hun eigen specialisme.


Het expertteam werkt mee aan sommige verhalen, bijvoorbeeld door hun eigen visie te geven of een factcheck te doen. Tijdens een factcheck controleren zij of De Pijnjournalist informatie verschaft die op feiten gebaseerd is. Op deze manier ben jij, de lezer, er van verzekerd dat je op De Pijnjournalist betrouwbare en genuanceerde informatie aantreft.